8 Temmuz 2010 Perşembe

ADIYAMANIN TARİHİ TURİSTİK YERLERİ

Kâhta İlçesi’ nin 12 km kuzeyinde, 35 m yükseklikteki bir höyüğün yamaçlarındadır. Dört sütundur. Höyüğün altında I. Antiokhos’un eşinin mezarının bulunduğu sanılmaktadır. Bu sütunlar Kommagene Devleti’nin Roma’ya bağlılığını simgeler. Burada Alman Arkeolo­gu Siridank kazılar yapmıştır. Sütunlar üst üste konulmuş yedi yuvarlak blok taştan oluşmuştur. 9-10 m yüksekliğindeki sütunlar­dan birinin tepesinde Roma Kartalı heykeli, batıdakinin tepesinde Mithridates’in kabart­ması vardır. Öbür ikisinin üzerinde heykel yoktur.

KAYA KABARTMALARI

Eski Kâhta

Kâhta İlçesi’nin 20 km kuzeyinde, Kâhta Kalesi’ndedir. 3.34 m yükseklikte bir kayada­ki kabartmada, Kommagene Kralı I. Mithri-dates, kuvvet tanrısı Herakles’le tanrılar dünyasında el sıkışırken görülmektedir.

Haydaran

Adıyaman’ın 15 km kuzey­doğusunda, Taşgedik’Köyü’nde bir mağara içinde, 1.00×2.00 m boyutunda bir kayadadır.

Kayadaki kabartmada bir erkekle bir kadının arasında ışık saçan bir yıldız bulunmaktadır.

Karakuş:

Kâhta İlçesi’nin 12 km kuzeyin­deki dört sütundan birindedir. Sütunun tepesindeki kabartma Kommagene Kralı I. Antiokhos’un babası Mithridates’i temsil etmektedir.

Nemrut

Kâhtaİlçesi’nin25 km kuzeyinde, Nemrut Dağı Tapınağı’nın batı tarafındadır. Bu kabartmada, I. Antiokhos, Apollo, Zeus ve Herakles’le el sıkışırken görülmektedir. Kabartmanın öbür yüzünde, I. Antiokhos, Makedonyalı ataları ile görülmektedir.

Pirin – Perre

Adıyaman’ın 5 km kuzeyin­de, Pirin mağaralarındadır. Mağaranın içinde ve girişinde kayalara oyulmuş kabartmalarda insan figürleri bulunmaktadır.

KÖPRÜLER

Cendere Köprüsü

Kâhta İlçesi’nin 18 km kuzeyinde, Fırat’ın kolların­dan Cendere Çayı üzerindedir. Kommagene Krallığı’ndan kalma bir yapıt olduğu ya da Roma İmparatoru Septimus Severus’un buyruğuyla yaptırıldığı sanılmaktadır. İki bin yıllık bir geçmişi vardır. Söylentiye göre, Karakuş tepesindeki yuvarlak sütunlar bu köprünün yerini belli etmek için dikilmiştir. Köprünün ayakları sert kayalıklara oturtul­muştur. Bugün, kuzey girişinde iki, güney girişinde de bir tek sütun kalmıştır. Yuvarlak yontma taşların üst üste konulmasıyla oluşan bu sütunlar 2 m çapında ve 10 m yüksekliğindedir. Köprünün başlangıçta dört sütunlu olduğu, kralın dört oğlundan biri ölünce sütunlardan birinin yıktırıldığı söylenmekte­dir. Köprünün boyu 30 m, su düzeyinden yüksekliği 18 m’dir. Kemeri, her biri on tonluk doksan iki blok taştan yapılmıştır. Beyaz mermer parke taşları aşınmamıştır. Köprüde, Kommagene Krallığı’ndan kalma yazıtlar da bulunmaktadır. Sütunların başları oymalıdır.

Göksu Köprüsü

Akpınar Bucağı’na bağlı Gümüşkaya’Köyü’nün 3 km kuzeybatısında Göksu Çayı üzerindedir.Cendere Köprüsü’ne benzeyen bir Roma yapıtıdır. Samsat İlçesi’rıi Besni’nin Çakırhöyük (Keysun) Bucağı’na bağlar. 150 yıl kadar önce çayın iki yakasındaki iki köy halkı arasında çıkan otlak kavgasında dinamitlenerek yıkılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder